Sven Stiberg, Sveriges första elgitarrist

sven_stiberg_2

Saxat ur Röster i Radio TV, 1967

På plan 2 i Humlegården finns många skatter. Bland annat står där samtliga upplagor av Röster i Radio-TV (utgiven 1933-1992, mellan 1933-1957 under namnet Röster i Radio) inbundna i vackra vinröda band redo att bläddras i. Det är lätt att känna nostalgi inför en tid där långa och djupgående artiklar och intervjuer skrevs inför sändningen av TV- och Radioprogram, texter som ofta fungerar som komplement till de faktiska programmen —  eller i vissa fall, då programmen inte bevarats för eftervärlden, i stort sett den enda bevarade dokumentationen av dem. Det är lätt att fastna när man väl öppnat dem, och hitta massor av små pärlor man inte ens visste att man letade efter.

I 1967 års årgång av Röster i Radio-TV hittar vi exempelvis denne man, Sven Stiberg (1914-1992), radioproducent som just denna dag valt ut hundratals skivor till melodiradion och som enligt egen utsago dessutom är Sveriges första elgitarrist förevigad på skiva. Denna Yngwie Malmsteens andliga stamfader spelade alltså in Sveriges första elgitarrsolo på skivan ”Farewell blues”, kompad av Thore Jederbys sextett:

Sven Striberg hade en lång karriär som jazzgitarrist, bland annat med orkesterledare som Seymour Österwall (född Karl Seimer) och Rune ”Lulle” Ellboj. Han gav dessutom tillsammans med Folke Eriksberg ut en gitarrkurs med den på 40-talet nya och omvälvande gitarrtekniken ”singelstring”, dvs att spela på en sträng i taget.

Lyssna på Stibergs komposition ”Guitar blues” från 1941, framförd av honom själv tillsammans med Seymour Österwalls orkester:

DSC_2033För den gitarrintresserade så är gitarren på bilden med största säkerhet en ”Kay-Tone Count”, tillverkad av svenska Levin (märket har ingen relation till amerikanska gitarrmärket Kay). Modellen är egentligen helakustisk, så mikrofonen har Sven antagligen monterat själv. Dock står instrumentet på skivan angett som ”elektrisk Gibson guitarr”, så Sven torde ägt fler elgitarrer på 1940-talet än den han här poserar med. Och det vet väl alla gitarrister, att det är svårt att sluta köpa gitarrer när man väl börjat…?

 

Det här inlägget postades i Musik, Radio och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.