Ur samlingarna: Ragnarök, ”Ragnarök” (1976)

13022191_10154071005038397_795180796_n

Ragnarök (1976), detalj från omslag. Omslagsartist: Annika Liepa

Drömskt jazzig instrumentalrock ur det svenska 70-talets djup; Ragnaröks självbetitlade debutskiva är en hypnotisk, men helt och hållet genomtrevlig, resa (på cykel) genom ett grönt och skogbeväxt klanglandskap, genom akustiska interluder (”Farvel Köbenhavn”) och långa, utsträckta exkursioner (”Dagarnas skum”). Perfekt musik att ligga på överslafen i gäststugan på ett lantställe och läsa en gammal serietidning till. Till exempel.

Ragnarök kommer från Kalmar, bildades 1972 och spelar fortfarande tillsammans. Deras debutskiva släpptes på Silence Records och fyllde 40 år i mars i år. Detta firas i sommar med några jubileumsspelningar: i Borgholm den 17 juni, i Växjö 18:e och på Mossagården den 19:e. Dessutom spelar de på proggfest i Uppsala. Besök deras hemsida här.

Lyssna på ”Promenader”:

Lyssna på ”Dagarnas Skum”:

Skivan kan lyssnas på i sin helhet på Spotify. Se även ett Ragnarök-retrospektiv av bandets gitarrist Peter Nabo på youtube:

Det här inlägget postades i Musik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.