ABBA:s Arrival firar 40 år med ny specialutgåva

abba1

Framsidan och ett av innerfodralen på deluxe-utgåvan av Arrival

Lagom till 40-årsjubileet av ABBA:s LP Arrival som gavs ut den 11 oktober 1976, kommer en ny deluxeutgåva i vinyl av nämnda skiva. Den ges ut med en viss finess, nämligen att den är remastrad på halva hastigheten, s.k. half speed mastering i Abbey Road Studios i London. Detta ger lyssnaren en extraordinär ljudupplevelse p.g.a. den djupare och klarare ljudbilden. Half speed mastering innebär att originalmastertapen spelas av på halva hastigheten medan skivan sedan spelas upp som vanligt på 33 v/m eller på 45 v/m som är fallet med denna utgåva.

 

abba2

Bild på mastertapen

Spåren ligger på två LP-skivor, vilket gör ljudet än bättre vid uppspelning, eftersom spåren inte blir så täta och alla nyanser då kommer fram. Skivan är alltså en dubbel-LP med lite extra medföljande godis.  Som i originalet finns sångtexterna med, men även bilder på ABBA i studion och en nyskriven text av musikjournalisten Jan Gradvall. Texten handlar om hur ABBA jobbade i studion med låtarna och hur de experimenterade för att hitta rätt sound. Naturligtvis finns skivan bevarad hos KB och registrerad i Svensk mediedatabas.

abba3

Låtordningen på de fyra skivsidorna

Enligt undertecknad är Arrival ett av ABBA:s bästa album. Varje låt har sin egen karaktär och ABBA:s omisskännliga kännetecken, vilket gör den till en helgjuten ABBA-skiva. Här hittar man flera av ABBA:s största hits, men även mindre kända guldkorn som My love, my life och That’s me.

Anna Hedman, Fonogramgruppen på Kungliga biblioteket

Det här inlägget postades i Allmänt, Musik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.