På besök hos Word Audio Publishing – landets största fristående ljudboksförlag

Kungliga biblioteket bevarar inte bara tryckta böcker, utan förstås även ljudböcker. Ljudboksgruppen vid Avdelningen för digitala samlingar har besökt en av sina leverantörer, ljudboksförlaget Word Audio Publishing.

Utanför Word Audio Publishings (WAPI) lokaler i Malmö blåser salta oktobervindar från Öresund, som skvalpar bara några meter bort. Vi befinner oss i Malmös gamla karaktärsfulla hamnområde.

ljudbok2

En av studiorna där böckerna läses in. Inläsningen av en bok kan ibland ta upp till 20 timmar.

Inne hos WAPI får vi en känsla av kreativ stämning; i lunchrummet står ett pingisbord, en retrokyl i lunchrummet, och i ljudstudion där inläsningarna görs finns ett gammalt kassavalv med decimetertjock ståldörr.

– Bakom den dörren har bl a Dick Harrison suttit och läst in sina böcker, berättar ljudproducenten.

WAPI:s VD Mattias Lundgren, berättar att förlaget bildades när HörOpp! och Ordfront Ljud slogs ihop förra året. De köpte ut ljudboksdelen från Ordfront och vips hade ett nytt stort ljudboksförlag fötts.

– Eftersom vi är ett fristående ljudboksförlag får vi själv aktivt ragga författare, förklarar Mattias. Vi har inget storförlag i ryggen som förser oss med böcker.

ljudbok3

Mattias Lundgren, VD (med Bo Widerbergboxen från Studio S och KB i handen).

WAPI tar fram ett par böcker i veckan, och på ett år blir det runt nittio titlar. Det är strömmat som säljer. Den fysiska cd-skivan håller på att fasas ut, även om den fortfarande säljer lite grand, förklarar Mattias.

Jessica Rudin, Project Manager, berättar att marknadsföring och formgivning nu är ännu viktigare än förut. I den digitala övergången har det blivit svårare att nå ut genom ”bruset” jämfört med hur det var under cd-tiden.

Förlaget har ett ”stall” på femton till tjugo inläsare. En förändring är att WAPI idag kan använda okända personer som inläsare, vilket var omöjligt för bara några år sen. Då var alla tvungna att använda en handfull kända profiler som Tomas Bolme eller Torsten Wahlund.

Hur hittar förlaget böcker de vill ge ut? Mattias berättar att de kontaktar förläggare och författare som WAPI tycker verkar intressanta. Oftast blir det avtal, men till sist är det en kostnadsfråga förstås. Det är tuffare nu än förr.

Några av förlagets senare titlar är ”Tiggaren” av Sofie Sarenbrant, ”Sälj!” av Fredrik Eklund, ”Våran hud, vårat blod, våra ben” av John Ajvide Lindqvist, ”Förlorat ansikte” av Anna Karolina Larsson. De och många andra finns förstås i Svensk mediedatabas.

Jan Olofsson och Kerstin Ehrnborg

Det här inlägget postades i Ljudböcker och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till På besök hos Word Audio Publishing – landets största fristående ljudboksförlag

  1. Michael Swidén skriver:

    Jag är en ny författare som har ger ut min första bok i min trilogi. Det är tre deckare som handlar om tre olika sorters seriemördare. Första boken kom ut nu i september. HEDONISTEN. Nu är bok två klar Visionären. Bok tre har jag redan påbörjat.

    Undrar om ni är intresserade att läsa in min debutbok?

    Boken finns på Adlibris, Bokus, CDON m fö.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.