De unika röstinspelningarna från Bishop Hill – hur hamnade de i KB:s samlingar?

134-a-bh-peter-wickblom

Peter Wickblom, vars röst hörs på den unika inspelningen.

På onsdag 7 december, 17.30-18.30, bjuder Kungliga biblioteket och Bishop Hill-sällskapet på en föreläsning om de unika fonografrullarna från den svenska kolonin Bishop Hill i Illinois, USA, hamnade i KB:s samlingar. På en av rullarna finns den äldsta bevarade svenska rösten inspelad.

Rösten tillhör Peter Wickblom föddes 1810 och emigrerade till Amerika 1846. Hans berättelse om överfarten spelades in 1904 av bonden Jonas Berggren som konstruerat en egen kopia av Edisons fonograf. Då det kan vara en aning svårt att höra vad Peter Wickblom säger finns en utskrift här: peter-wickbloms-berattelse-fran-1904.

 

 

Lyssna på Wickbloms berättelse om sjöresan till Amerika här nedan:

Jonas Berggren vid sin fonograf. Foto ca 1910

Jonas Berggren med familj vid sin fonograf. Foto ca 1910

Mer information om evenemanget, som ingår i höstens föreläsningsserie Berättelser från KB finns här.

 

 

 

 

 

Lägligt till föreläsningen har en av KB:s medarbetare, Anna Hedman nyligen besökt Bishop Hill. Läs hennes berättelse nedan.

Besök i Bishop Hill, augusti 2016

Som nyanställd på dåvarande Arkivet för ljud- och bild i slutet av 1990-talet fick jag höra talas om några fonografrullar som hade förvärvats av ALB några år tidigare. Dessa rullar var inspelade i den svenska kolonin Bishop Hill i Illinois, USA. På en av dem kunde man få höra den äldsta kända inspelade svenska rösten. Året var 1904.

I höstens föreläsningsserie Berättelser från KB, uppmärksammas Bishop Hill-kolonin den 7 december, då historien om Bishop Hill-rullarna berättas. I samband med detta vill jag berätta om mitt besök i just denna lilla by. Först lite historik.

Historien om kolonin

Den självutnämnde predikanten Erik Jansson grundade en religiös sekt, kallad Erik-Jansarna eller Jansoniterna i mitten av 1800-talet. Sekten stod i strid mot statskyrkan i Sverige och Jansson skulle t.o.m. sättas i fängelse pga sin verksamhet. Han blev dock fritagen under fångtransporten och blev tvungen att fly från Sverige och valet föll på religionsfrihetens förlovade land, det stora landet i väster.

Erik Jansson anlände till området i Henry County, Illinois, 1846 och lite senare samma år följde 300 kolonister efter. Platsen fick namnet Bishop Hill efter Biskopskulla socken i Uppland där Jansson var född.

Första vintern efter ankomsten dog ca 100 medlemmar i kolonin, men under våren

Minnesplaketten vid Erik Janssons grav på Bishop Hills kyrkogård

Minnesplaketten vid Erik Janssons grav på Bishop Hills kyrkogård

anlände  400 nya personer till bosättningen. Man skapade ett kollektivt samhälle med egendomsgemenskap och egna samhällsinrättningar som skola, kyrka, smedja, kvarn och t.o.m. hotell. Kolonin upplöstes 1861 pga diverse konflikter och finansiella problem. Erik Jansson själv mördades 1850 av en sektmedlem och ligger begravd på Bishop Hills kyrkogård.

Bishop Hill 170 år senare

170 år efter att kolonin grundades, anlände jag och mina reskamrater en het, solig dag i augusti till Bishop Hill. Färden dit gick genom ett böljande jordbrukslandskap med majsfält efter majsfält på vida slätter längs vägen. Det var onekligen ett vackert landskap som kolonisterna valde för sin bosättning. Efter att ha bilat västerut från Chicago i ca 2 ½ timme, nådde vi så vårt mål.

Svenska bageriet i Bishop Hill

Svenska bageriet i Bishop Hill

Bishop Hill visade sig vara en idyllisk plats där små butiker, museer, kyrka, bevarade bostadshus och traktens svenska café låg längs huvudgatan. Vi tog en fika på Bishop Hill Bakery där man hittar diverse svenska bakverk såsom kanelbullar, vaniljbullar, sockerkaka m.m.

Sedan var vi redo att utforska bygden. Vi började med Bishop Hill Heritage Association med museum och arkiv, inhyst i The Steeple Building mitt i byn. Byggnaden användes ursprungligen som hotell och uppfördes 1854-1855.

The Steeple Building med museum och arkiv

The Steeple Building med museum och arkiv

Jansonit-ättlingen Cheryl Dowell

Jansonit-ättlingen Cheryl Dowell

Här finns en utställning om den svenska invandringen till trakten. Just då var det en specialutställning om Hälsingland och självaste Lill-Babs mötte oss i lobbyn i form av en pappfigur i naturlig storlek. I entrén satt Cheryl Dowell och tog emot oss. Hon berättade att hon är ättling till en av jansoniterna som slog sig ner här. Cheryls mormors mormorsmor anlände till Bishop Hill 1846.

Av ca 130 invånare i byn, finns det numera ganska få svenskättlingar kvar, men minnet och traditionerna lever i allra högsta grad. I en sal i byggnaden höll man på att göra svenskt julpynt i form av halm- och garntomtar.

Nästa anhalt blev det historiska muséet Bishop Hill Museum där kolonins historia berättas bl.a. genom konstnären Olof Krans’ målningar. Krans bodde i kolonin och porträtterade kolonisterna och deras liv under den första tiden där.

Porträtt av några i kolonin målade av Olof Krans

Porträtt av några i kolonin målade av Olof Krans

Turen gick vidare till Village park, kyrkan i byn och butiken Colony Store, där man kan köpa diverse svenska varor och souvenirer från Bishop Hill. Vi besökte även kyrkogården, där det finns nästan uteslutande svenska namn på gravstenarna.

Efter denna eftermiddag i Bishop Hill åkte vi vidare med en känsla av att ha känt historiens vingslag nära inpå och av att ha upplevt något unikt. http://www.bishophill.com/

Anna Hedman

 

Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.