Minns du Mr Music?

Artikelförfattaren jan Olofsson med en bukett Mr Music-skivor

Just det, de där fullmatade CD-skivorna som med jämna mellanrum damp ned i postlådan med de senaste rykande hitsen. Mr Music Hits var som en glättigare och elegantare variant (och mer topplisteorienterad) av de gamla blandbanden.

Tro det eller inte, men Mr Music har faktiskt funnits ända till nu! Men nu är deras sista CD pressad, och på hemsidan skriver de: ”Mr Music har nu upphört med sin klubbverksamhet, och kommer inte leverera fler CD-skivor. Med tiden har sättet att konsumera musik ändrats och det är nu dags för Mr Music att lägga skivorna på hyllan för gott.”

Den sista sändningen av skivor från Mr Music redo för att bevaras till eftervärlden

Företaget föddes 1982 när dj:n Hans ”Hasse Z” Berglund och affärskompanjonen Tommy Johansson fick idén att sälja samlingskassetter via postorder. I början av 1990-talet tog CD:n över och vissa månader skickades hela 160 000 exemplar ut till musiktörstande kunder.

Med tiden växte antalet klubbar med olika inriktningar: Maximum Dance, Mr Music Country, Super Ballads Club, Mr Music Dansband, The Golden Collection, o s v. Företaget har under åren också funnits i Tyskland och Estland.

Mr Music har varit ett sorts kulturfenomen; väldigt många fick kassetterna och skivorna i postlådan, och ännu fler lyssnade på dem. Varje månad fick man de senaste hitsen som snurrade i radio och tv, vilket säkert fick många att känna att de ”hängde med”.

En efterföljare till Mr Music var Absolute Music som faktiskt fortfarande är verksamma. Bakom står bolaget EVA Records som ägs av de tre största skivbolagen. I juni anlände Absolute Summer Hits 2017! Den första samlingen kom 1986, men med tiden växte familjen även här med Absolute Classics (musikaliska tillbakablickar), Absolute Kidz (för barnen), Absolute Dance, o s v.

När nu Mr Music skickat sina sista skivor till KB för att sparas, följer de egentligen bara den s k pliktexemplarslagen. Enligt den ska skivor i fler än 50 exemplar med svensk anknytning skickas till KB. Tanken är att de ska arkiveras som ”nationalexemplar” och vara en spegel av musikkulturen för framtida forskning. För den som kan sitt Mr Music, kanske tycker det är märkligt att KB vill ha  utländska hits. Men det räcker att skivbolaget är svenskt för att det ska vara intressantant – det berättar något om vilken musik som spridits i landet vid en viss tid.

Jan Olofsson

Det här inlägget postades i Allmänt, Musik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Minns du Mr Music?

  1. Katja Aittaniemi skriver:

    Jag har kontaktat Mr Music då jag är intresserad av att köpa om något finns kvar för privat bruk. Vet du om det är möjligt då jag inte fått något svar ?
    Mvh
    Katja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.