Etnografiska inspelningar från 1911 av Gerhard Lindblom i Kambaland, Kenya

Fotografen (och Gerhards hustru) Ingeborg Lindblom observerar dans i samband med en omskärelse. Ur etnografiska muséets samlingar. 0115.0068 (Public Domain)

Kungliga bibliotekets äldsta ljudinspelningar är inspelade på fonografcylinder. Då inspelningsutrustningen var bärbar kunde den tas med ut i fält, vilket utnyttjades av forskningsresande under 1900-talets första hälft. Etnografiska museet har deponerat en stor samling med fältinspelningar på KB, som idag är digitaliserad i sin helhet och som vi skrivit om förut här på bloggen.

I samarbete med Etnografiska museet kommer inspelningar efterhand att publiceras på data.kb.se, vår webbplats för öppna data. Idag kan man lyssna på Etnografiska inspelningar av Gerhard Lindblom i Brittiska Ostafrika (idag Kenya) från 1911. Wilhelm Östberg skriver på världskulturmuséernas blogg Historier från samlingarna:

Raspiga röster knastrar fram ur tiden. Man lyssnar och försöker ana miljön, stämningen – någon som skrattar till i bakgrunden, fågelsång, en get som bräker?

Fonografcylindrar i KB:s arkiv. Foto: Jens Östman

Det är dans- och arbetsånger från kambaland i östra Kenya och också upptagningar från tharaka, som är ett av de meru-talande folken på Mount Kenyas östra sluttningar. Förutom sångerna finns också berättelser (”Flickan och ynglingen i dammen”), och väckelsesånger översatta till kambaspråket, som ”Vilken vän vi har i Jesus” med europeisk melodi. När man lyssnat på inspelning efter inspelning med kambasånger och så en missionssång plötsligt dyker upp, då låter väckelsetonerna med ens besynnerligt främmande.

Hela berättelsen om Gerhard Lindblom och hans expedition kan läsas här.

Ingela Utterström

Det här inlägget postades i Musik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.