Danslabeln Studio Barnhus har levererat 40 vinyltolvor

Foto: Eric Eskilsson/KB

Utgåvor av svensk klubb/dansmusik, oftast vinyltolvor eller maxisinglar, trycks ofta upp i små upplagor som snabbt blir slutsålda. De distribueras sällan i de konventionella distributionskanalerna, har karaktären av färskvara och försvinner därför snabbt från marknaden. Hela genren karaktäriseras av en flyktighet och har inom musikbranschen verkat som en subkultur med många etiketter som dyker upp, försvinner och ibland återuppstår igen.

Denna utgivning har inte sällan varit både internationellt framgångsrik och tongivande och är om något ett stycke svensk musikhistoria som vi på KB, Sveriges nationalarkiv för audiovisuellt material, tycker är viktig att bevara för eftervärlden.

Därför är det glädjande att vi på enheten för Film, Musik och Spel (FMS) de senaste åren kunnat skönja en större förståelse för vårt uppdrag att bevara utgivningen av svensk klubb/dansmusik för eftervärlden genom leverans av pliktexemplar till KB.

Foto: Eric Eskilsson/KB

Bara det senaste året har ett flertal framstående producenter i denna genre valt att leverera hela sin kompletta katalog till Sveriges nationalarkiv för audiovisuellt material på KB – däribland Cari Lekebusch (Hybrid Productions), Jesper Dahlbäck (Templar), Seba (Secret Operations) och nu senast etiketten Studio Barnhus som i dagarna levererade ett 40-tal utgåvor till oss.

Andra, i detta sammanhang också nämnvärda etiketter är: Börft Records, Kontra-musik, Lamour Records, Parabel Music, Sham Recordings och UFO Station Recordings m.fl.

Det är med glädje vi ser denna utveckling och vi på enheten för Film, Musik och Spel hoppas att få se fler stora leveranser av svensk klubbmusik. När du levererar pliktexemplar till KB försäkrar du dig om att även framtidens människor får möjlighet att ta del av din kulturgärning.

Jens Bjurman

 

Det här inlägget postades i Musik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.